Što je

CROSS?

Croatian Student Summit - CROSS je međunarodni znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja, koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih studentskih kongresa u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2004./2005., a kao suradnici u projekt su bili uključeni Stomatološki, Veterinarski i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Sedamnaesti kongres u nizu, koji će se održati od 27. do 30. travnja 2022. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, također organizira Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa je: Sensing the World: Otorhinolaryngology and Ophthalmology. (Ova se tema odnosi samo na profesorska predavanja. Teme za poster prezentacije smiju se razlikovati. Za više detalja o tome kako se registrirati i sudjelovati na CROSS-u 17, posjetite stranicu „Kako sudjelovati“.)

Ovogodišnji CROSS

Područje glave i vrata jedno je od najkompleksnijih i najizloženijih dijelova savršenog stroja kojeg nazivamo ljudsko tijelo. Glava i vrat osim što čuvaju središte našeg bića - mozak (koji je bio tema prošlogodišnjeg CROSS-a) sadrže neizmjerno bitne strukture za naše funkcioniranje.

Od prvog otvaranja očiju u 28. tjednu gestacije pa do kraja života oči su naš prozor u svijet, doduše do 12. mjeseca života s ne baš najkristalnijom slikom. Kaže se da su oči ogledalo duše, ali da to pokvarimo i ogledalo bolesti koje nisu samo u domeni oftalmologa. Često su u domeni i nekada sestrinske struke - otorinolaringologije. Zbog preklapanja anatomskih regija i blizine struktura jasno je zašto su otorinolaringologija i oftalmologija nekada bile jedno. Ipak, otorinolaringologija nije nastala samo rastavljanjem, već i sastavljanjem dviju struka - otologije i laringologije.

Bitna figura za obje struke, kao i za cijelu medicinu, je Hipokrat. Hipokrat je i bez SARS-CoV-2 prepoznao važnost olfakcije, odnosno njušenja, koja je činila bitan dio njegovog fizikalnog pregleda. Kao jedan od prvih Hipokrat je anatomski opisao očnu jabučicu, a na Ebersovu papirusu u Egiptu nađene su i njegove definicije strabizma.

Za napisati Hamleta i ubiti lika Kralja, Shakespeare je morao znati i ponešto medicine, točnije otorinolaringologije. Shakespeare se rodio iste godine kada je Eustachio opisao faringo-timpaničnu tubu ili popularno zvanu Eustahijevu tubu. U to doba kronične upale uha uz otoreje bile su česte. Uslijed upale timpanične membrane često su bile perforirane, a Eustahijeva tuba koja je vodila do ždrijela bila je sjajan put za otrov koji je putem nje mogao doći do sistemskog krvotoka. Ipak, jedan kanal sjajna je poveznica otorinolaringologije i oftalmologije - ductus nasolacrimalis, koji povezuje fossu lacrimalis s nosnom šupljinom. Ovim puta osim suza, do odlično vaskularizirane sluznice nosa, dolaze i atropinske kapi koje u rijetkim slučajevima mogu dovesti do sistemskih simptoma.

Za razliku od drugih struka i otorinolaringologija i oftalmologija tijekom fizikalnih pregleda koriste posebne instrumente i opremu koja pomaže u vizualizaciji nedostupnih mjesta. Razvoj endoskopije, robotske kirurgije i novih dijagnostičkih metoda učinio je otorinolaringologiju i oftalmologiju još uzbudljivijim specijalizacijama. Obje nude bogat kirurški, ali i nekirurški aspekt, praćenje pacijenata od prvog screeninga sluha ili pregleda vida do prezbiakuzije ili staračke mrene, akutna i kronična stanja, brze i dugotrajne zahvate, te česte i iznimno rijetke patologije. Nakon mnogo pokušaja i učenja na pogreškama, 2021. učinjena je i prva uspješna transplantacija traheje. To je ljepota raznolikosti koju ne nudi mnogo specijalizacija, a na ovogodišnjem CROSS-u moći ćete čuti više o njima, o problemima kojima se bave te o rješenjima koja nude.

Koji je cilj ovog kongresa?

CROSS je mjesto razmjene ideja, širenja informacija, ostvarivanja suradnji i dugoročnih poznanstava. Cilj CROSS-a je omogućiti studentima i mladim znanstvenicima da već na samim počecima svojih karijera i istraživačkih radova nauče važnost i svrhu sudjelovanja na kongresima, kao dijela njihove daljnje edukacije. Prisustvovanje na CROSS-u i na sličnim kongresima olakšati će im njihov svakodnevni rad stjecanjem novih znanja, a omogućit će im i sklapanje vrlo važnih životnih poznanstava.

CROSS17 / 27.4. – 30.4.2022.